Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee u eenvoudig uw website kunt onderhouden. Het maken van een WordPress website wordt veelal gedaan door een webdeveloper. De webdeveloper richt de website in en zorgt ervoor dat u met WordPress de inhoud (de teksten en afbeeldingen) kunt invoeren of aanpassen. Ook zonder kennis van websites kunt u met WordPress zelf een website maken, echter zal u dan al vrij snel tegen bepaalde beperkingen aanlopen.

WordPress themes en plugins

WordPress werkt met themes en plugins. Beide zijn bouwstenen voor een website. De themes zijn grafische bouwstenen en plugins zijn functionele bouwstenen. Zowel themes als plugins zijn zowel gratis als betaald te verkrijgen. De betaalde varianten worden vaak aangeduid als ‘premium’ theme/plugin.

Een theme bepaald de inrichting van een website. Ofwel, waar staat bijvoorbeeld uw logo, het menu, wat staat er op de homepage en wat is de indeling van onderliggende pagina’s. Een theme wordt dan nog aangepast zodat deze aansluit bij uw huisstijl. U kunt een theme het beste zien als bijvoorbeeld de inrichting van een woonkamer. Het bepaalt waar de bank, tafel, stoelen en lampen staan. U kunt zelf nog bepalen in welke stijl en kleuren alle meubels worden uitgevoerd.

Plugins voegen extra functionaliteit toe aan uw website. Standaard biedt WordPress functionaliteiten voor pagina’s en (nieuws)berichten. Dit komt nog uit de oorsprong van WordPress waarover later meer informatie. Wilt u andere functionaliteiten zoals formulieren, nieuwsbrieven of een webshop? Dan kunnen daarvoor plug-ins geïnstalleerd worden. Bekende plugins voor de genoemde functionaliteiten zijn Gravity Forms (formulieren), Mailchimp (nieuwsbrieven) en WooCommerce (webshop).

Voor een goed werkende website/webshop is het verstandig goed te kijken naar de kwaliteit van een theme of plugin. Met premium themes en plugins heeft u veelal meer zekerheid over de kwaliteit én support.

Oorsprong van WordPress

Van oorsprong is WordPress een vrij simpel middel (CMS) om een weblog mee te maken met weinig geavanceerde mogelijkheden. Tegenwoordig bezit WordPress wel veel geavanceerde mogelijkheden en wordt het gezien als een volwaardig middel (CMS) om complexe websites mee te bouwen. Het wordt het door grote bedrijven en multinationals gebruikt. Ook voor het MKB en ZZP’ers is WordPress een uitstekende keuze. Het is gebruiksvriendelijk is en er een enorm aanbod is van themes en plugins. Daarnaast is WordPress goed ingericht voor SEO (zoekmachine optimalisatie), waardoor uw website goed gevonden zal worden. (bron: BuiltWith.com).

Scroll naar boven